maandag 29 augustus 2011

Liliansbeelden en beelden die - in tegenstelling tot maakster - wel tegen vorst en vocht kunnen

Zo, het was afwachten hoe het weer zou worden in Ootmarsum en Zutphen zei ik in mijn vorige blog.
Nou... inmiddels weet ik het. En dat niet alleen: inmiddels weet ik ook dat ik ga stoppen met mijn buitenactiviteiten (althans voor wat betreft de kunstmarkten).
Na 5 jaar deelgenomen te hebben aan steeds meer kunstmarkten vind ik het mooi geweest. Ik rond mijn programma voor dit jaar natuurlijk nog af maar voor volgend jaar ga ik me richten op beurzen en exposities. De reden hiervoor zijn:
1.Ik heb nooit iemand willen zijn die al in het begin van de week gaat luisteren naar de weerberichten van het komende weekend en dan met steeds meer tegenzin naar het weekend toe gaat leven omdat je al aan voelt komen dat het weer trapeze hangen wordt aan de daken van je marktkraam, dat je weer natte avontuurtjes gaat beleven met volslagen vreemden als je wordt getrakteerd op een gratis douche vanaf diezelfde daken. Zeker niet nu binnenkort alle schoolboeken gewijzigd moeten worden omdat het woord seizoen niet meer uit te leggen valt in het land van de eeuwig herfst.
2.Ik op deze manier moddervet word omdat de regelmatige frustratie alleen nog weggevreten kan worden als je vaststaat achter een kraam. Stel je jezelf voor als je een hele dag tussen winkelend publiek staat dat net zo geïnteresseerd is als duizend anderen die niet wisten dat er hier een kunstmarkt zou zijn. Of als blijkt dat de kunstmarkt in het verlengde ligt van een rommelmarkt en de bezoekers een cultuurshock ondergaan als ze na alles voor een euro jouw prijskaartjes zien. Je borg moet betalen voor een dak op je kraam wat je er ook nog even zelf op moet zien te maken, en als je het in komt leveren er moeilijk wordt gedaan over teruggave van je borg. Als er ter verhoging van de feestvreugde een blik Duitsers wordt opengetrokken die begeleidt door een hoempapa band schlagers gaan zingen, onvermoeibaar, uren achter elkaar. Als de ruimte die naast jouw kraam gereserveerd was voor jouw zware sokkels iemand anders al landje pik heeft gedaan die er groter en sterker uitziet dan jijzelf. Als de organisatie dat verder een rotzorg zal zijn maar je wel begint te knuffelen en te zoenen terwijl je de man daarvoor nog nooit hebt gezien. Als je kraam op een helling blijkt te staan zodat het de hele dag spannend wordt wanneer en hoever je sokkels zullen gaan glijden. Op zulke momenten heb ik suiker nodig, heel veel suiker! En als ik misselijk ben van de suiker dan moet ik iets pittigs om de weeë misselijkheid te verdrijven.
De hele week eet ik koolhydraat vrij om te compenseren dat ik in dit soort weekenden koekjes, chocola, drop, chips in gezinsverpakkingen loop weg te werken.

Natuurlijk zijn er hele professionele kunstmarkt organisaties die alles tot in de puntjes voor elkaar hebben inclusief de hele marketing eromheen maar zelfs zij hebben geen controle over het weer.
Die uitstekende organisaties bedank ik wel voor de goeie weekenden waarbij ik hopelijk voldoende visite kaartjes heb kunnen uitdelen door het hele land om in 2012 de volgende fase in te gaan:
Liliansbeelden kunnen buiten, Lilian zelf niet meer. Galerien Beurzen beeldentuinen enz here I come!!

1 opmerking:

 1. Hoi Lilian,
  Ik begrijp je helemaal!
  Afgelopen weekend op de kunstmarkt van de Brabantse Dag gestaan. Wat een gesjouw om alles op z'n plek te krijgen en dan de kou van zondag (tussen de buien door). Ik was verkleumd. Ik had een hempje, t-shirt met lange mouwen en daarover nog een blouse en jasje had en dat in de zomer.
  Succes bij de Galeriën en beeldentuinen, daar hoor jij zeker thuis!
  Groetjes Jolanda Goris

  BeantwoordenVerwijderen